Rođena sam 1985. godine u Beogradu, gde sam završila IV gimnaziju a potom diplomirala na Filozofskom fakultetu na studijskoj grupi za andragogiju.

Pred kraj studija, 2009. godine, krenula sam na edukaciju iz telesne psihoterapije u školi Tepsinteza, gde sam tokom naredne četiri godine kroz sistematski rad sa telom i psihom učila kako da pomognem unapređenju psihotelesne dobrobiti pojedinca, psihološkom rastu i potpunijem življenju. Završavanjem ove edukacije stekla sam sertifikate Saveta telesnih psihoterapeuta Srbije, Nacionalni sertifikat za psihoterapiju, Radix instituta iz SAD, sertifikat Evropske asocijacije za telesnu psihoterapiju i Svetskog saveta za telesnu psihoterapiju.

Privatnu praksu započela sam 2013. godine. “Koliko psihoterapeuta je potrebno da promeni sijalicu? Samo jedan ali sijalica mora da želi da se promeni.” :) Volim ovaj vic jer mislim da dobro predstavlja realnost psihoterapijske promene i odnosa- uz pravog psihoterapeuta, njegovo stabilno vođstvo i podršku i spremnost klijenta da napravi željenu promenu, moguće je postići zaista puno, kako u oblasti najrazličitijih vrsta problema, tako i u oblasti ličnog razvoja klijenta. Posle svih ovih godina rada, i dalje sam opčinjena ljudskom sposobnošću za prevazilaženje teških događaja iz prošlosti, učenja iz njih i dolaženja do otkrivanja sopstvene snage i moći, uz novoformirani stav klijenta: “Ja ovo mogu!”. Za mene lično, biti osoba koja im pomaže da ostvare ovu željenu transformaciju je velika čast i privilegija i nešto na čemu sam uvek zahvalna sa svakim klijentom.

Paralelno sa privatnom praksom, 2014. godine upuštam se na put asistiranja u školi Tepsinteza, odnosno treninga za trenere, koji i dalje traje. Tada otkrivam da neizmerno uživam u radu sa našim studentima. Gledajući ih kako rastu i cvetaju iz godine u godinu u ne samo prvoklasne stručnjake u svom polju, već i u ljude koji su ceo život težili da postanu je zaista jedno od najdragocenijih iskustava u mom životu. Učestvovati u njihovoj promeni kroz učenje, podržavanje, osnaživanje i ohrabrivanje je nešto što je za mene nezamenjivo. Potpuno sam zaljubljena u ovaj proces, ako je moguće svaki dan sve više i vidim sebe kako ovo radim još puno godina.

Na edukaciju iz transakcione analize krenula sam 2018. godine u Internacionalnom centru za transakcionu analizu, i trenutno sam transakcioni analitičar pod supervizijom. Transakciona analiza mi je omogućila da upoznam sebe na jedan novi način, a tri godine kasnije, i dalje me iznenadi njena delotvornost. Smatram da su transakciona analiza i telesna psihoterapija, kao miks verbalne i somatske psihoterapije, ono najbolje iz oba sveta i dobitna kombinacija za pomoć klijentima u različitim vrstama životnih izazova i kriza.

Kako napredujem kroz edukaciju iz transakcione analize i trening za trenere u telesnoj psihoterapiji, moj interes se fokusira u pravcu rada s traumom jer vidim da je trauma, kako šok trauma- tako i razvojna, u pozadini većine problema sa kojima se klijenti susreću. I dalje sam zadivljena koliko važnu ulogu ima telo kao saveznik u procesu isceljenja od traume. Iz tog razloga sve više istražujem razne pristupe za rad sa traumom, što uključuje kurseve kod stručnjaka u polju trauma i PTSD kao što su Ditte Marcher, Christiane Lewin, Erik Jarlnaes, Ingeborg Joachim, Aneesha Dillon, Irene Lyon, Tijana Mandić itd. Redovno učestvujem i na psihoterapijskim seminarima i radionicama ličnog razvoja, a u svom psihoterapijskom pristupu koristim kako ona tradicionalna, oprobana znanja tako i ona najsavremenija u oblasti izlečenja trauma- Besela van der Kolka, Babette Rotšild, Stivena Porgesa, Pitera Levina itd.

U slobodno vreme uživam u provođenju vremena sa prijateljima i porodicom, plesu, fitnesu, slikanju, u igri sa moja dva blesava ali premedena psa i opuštanju uz muziku i filmove na kraju dugog radnog dana…

Anja Cvetković ,

27.07.2021. godine